Hoito-ohjeita Lesyn talolle
Yleisiä sääntöjä:
-Muualla talossa liikutaan sisäjalkineilla, jotka karanteenitiloissa vaihdetaan karanteenin jalkineisiin.
-Kun tulet talolle, käsien pesu ja käsidesin käyttö ensimmäisenä.
-Poistuessasi talolta hoitovuorosta, huolehdi omasta hygieniasta ja vaihda vaatteet kotiin mennessäsi, pese vaatteet. Suosittelemme, että omat lemmikit on rokotettu.
-Tietosuojasyistä talolla ja toimintaan liittyvistä asioista olemme vaitiolovelvollisia, ulkopuolisille ei siis ole suotavaa kertoa elänten omistajien asioista.
-Emmehän kuvaa eläimiä ja julkaise kuvia netissä julkisesti eläimistä, joku eläin voi olla huostaanotettu ja kuva väärässä paikassa voisi kiinnittää sellaisen omistajan huomion, jolta eläin on huostaanotettu. Vastaanotetusta juuri löydetystä eläimistä voi Lesyn sivoilla julkaista kuvan ohjeen mukaisesti.
Koirat:
Löytäjä toimittaa koiran talolle:
Kirjaa rekisteriin löytäjän tiedot. Laita ylös myös kaikki mahdollinen löytymiseen liittyvä. Löytöpaikka, ajankohta, löytötilanne (onko koira esim. juossut keskellä tietä tai aiheuttanut vaaratilanteen, onko koira antanut kiltisti kiinni, ollut arka tai hyökkäävä jne).
Vapaaehtoinen noutaa koiran:
Varmista onko päivystäjä kirjannut jo löytäjäntiedot, jos ei niin kirjoita ylös vastaavat tiedot kuin yllä ja kirjaa ne rekisteriin palattuasi talolle tai suoraan rekisterisovellukseen kännykälläsi.
Koiran vastaanottaminen:
Tarjoa koiralle vettä! Ruokaa tarjotaan vasta siinä vaiheessa, jos näyttää siltä, että koira jää talolle yön yli. Usein koirat ovat talolla vain vähän aikaa, emmekä halua sekoittaa niiden vatsaa vieraalla ruoalla, emmehän tiedä minkälaiseen ruokavalioon se on tottunut tai onko siinä eritystä huomioitavaa. Laita koiralle myös koppiin pehmeä peti (musta patja ja täkki).
Tarkista löytyykö koiralta sirua ja kirjaa se rekisteriin. Sijoita koira vapaana olevalle koirapaikalle, kirjaa sijoituspaikka rekisteriin. Tarkista koiran yleiskunto, onko vahingoittanut itseään, miten käyttäytyy tai onko muuta huomioitavaa, kirjaa myös nämä tiedot rekisteriin. Etsi omistajan tietoja sirunumeron perusteella! Toimiston pöydältä löytyy ohjeet tähän. Mikäli tiedot löytyvät ota yhteyttä omistajaan ja ilmoita asiasta päivystäjälle. Mikäli sirua tai ei löydy omistajan yhteystietoja, tee koirasta talteenottoilmoitus rekisterin alallaidassa, tätä varten tarvitset kuvan koirasta. Rajaa kuvasta pois sellaisia osia, joista koira on tunnistettavissa, näitä voimme sitten tiedustella koiraa kyselevältä omistajuuden varmistamiseksi. Koira sijoitetaan ensisijaisesti muuhun, kuin koira 1 koppiin( Koirakoppi 1 on ensisijaisesti poliisin käytössä)
Mikäli koira on loukkaantunut tai niin huonovointinen, että epäilet sen tarvitsevan eläinlääkärin apua, ota välittömästi yhteys päivystäjään. Päivystäjä tai sovittu vastaava henkilö järjestää apua paikalle tai sopii koiran viemisestä eläinlääkärille!
Koirien hoito talolla:
Kun käytät koiraa ulkona, huolehdi, että sillä on varmasti sopiva panta/valjaat, jotta se ei pääse karkaamaan. Muista ottaa kakkapusseja mukaan. Kirjaa rekisteriin, jos havaitset jotain huomioitavaa esim. vatsa löysällä tai käyttäytymiseen liittyviä asioita. Näin seuraavalla hoitovuorolaisella on mahdollisuus lukea etukäteen koiran käyttäytymisestä. Mikäli koiraa on hankala hallita tai se käyttäytyy aggressiivisesti, ilmoita siitä aina myös päivystäjälle, jotta voimme järjestää koiralle sellaiset hoitajat, jotka pärjäävät sen kanssa. Siivoa ulosteet pussiin ja roskiin. Vältä kohtaamista toisten koirien kanssa, emme koskaan tiedä, kuinka vieras koira tilanteessa reagoi. Koiran ruoka-annos on syytä pitää kohtuullisena. Koirat ruokitaan talolla kaksi kertaa päivässä, aamu- ja iltavuorossa. Tarkemmat ruokintaohjeet ovat koirakohtaisia ja ne löytyvät koiran ovesta sekä rekisteristä. Koirat hoidetaan ja ulkoilutetaan kolme kertaa päivässä (lisää lenkkejä voidaan järjestää tarvittaessa). Hoitovuorossa siistitään myös koiran tilat ja tarkistetaan, että vesi on puhdasta ja sitä on riittävästi.
Tilan siivoaminen: Koirapaikka siivotaan hoitovuoron yhteydessä. Tarkista, että pehmikkeet ovat kuivat ja puhtaat.* Jos pehmikkeet ovat kastuneet tai likaantuneet ne vaihdetaan puhtaisiin. Vedellä kastuneet hyväkuntoiset täkit voi viedä pyykkikoriin. Eritteellä sotkeutuneet tai rikkoutuneet taas suoraan jäteastiaan. Mahdolliset ulostevahingot kerätään roskiin paperille/rievulla, jonka jälkeen pestään likaantuneet kohdat huolella käyttäen pesuainetta. Mikäli koira vaatii pesua sen voi viedä yläkerran suihkutilaan. Varmista ensin, että kylpyhuone on vapaana ja siellä on hyvin tilaa. Pyydä tarvittaessa apua. Mikäli koiratilan siivous ei onnistu koiran ollessa siellä, kysy jos joku voisi esim ulkoiluttaa koiran sillä aikaa, kun siivoat. Jos olet yksin talolla voit siirtää koiran siivouksen , ensisijaisesti laitetaan koira kiinni varmaan paikkaan, kuten häkin kaltereihin hihnassa tai siivouksen ajaksi vapaana olevaan tilaan, mutta siirtäessäsi koiran takaisin, pyyhkäise pesuaineella myös käytetyn tilan pinnat.
Koiran lähtiessä talolta poista tilasta kaikki pehmikkeet *yllä olevaa ohjetta noudattaen. Mikäli koira on ollut sairas tai sillä epäillään jotain loistartuntaa heitä käytetyt pehmikkeet surutta roskikseen. Pyyhi musta patja kauttaaltaan domestos-vedellä (annostelu +tarkempi siivousohje siivouskaapissa), pyyhi nihkeällä pikkumopilla seinäpinnat ja ovi kahvat molemmin puolin. Pese lattia mopilla ja pesuaineella huolellisesti. Merkitse tilan oveen teipillä ”puhdas”.
Koiran luovuttaminen omistajalle:
Kirjaa koira ulos rekisteristä. Merkitse samalla omistajan tiedot rekisteriin ja ota hoitomaksu käteisellä (vuorokausi ja kilometrikorvaus hinnat ovat toimistossa ja voit tarkistaa niiden suuruuden rekisteristä). Jututa omistajaa karkaamisen syistä ja ohjeista tarvittaessa, kuinka välttää tilannetta uusiutumasta. Päihtyneelle henkilölle ei saa luovuttaa eläintä. Lemmikkiä ei luovuteta muulle kuin omistajalle, lukuunottamatta sovittua poikkeustilannetta. Koiran tulee olla kytkettynä talolta poistuessa. Mikäli omistajalla ei ole hihnaa saata koira autoon talon hihnaa lainaten. Mikäli luovutuksen yhteydessä tulee ongelmia soita päivystäjälle. Jos noutaja käyttäytyy uhkaavasti voit tarvittaessa hälyttää virkavallan avuksi. Pyrimme ennakoimaan nämä tilanteet järjestämällä paikalle kaksi luovuttajaa, mikäli on oletettavissa, että haasteita saattaa esiintyä. Yleensä ihmiset ovat kuitenkin kiitollisia saamastaan avusta ja siitä, että koira on turvassa.
Kissat:
Löytäjä tuo kissan:
Kirjaa rekisteriin löytäjän tiedot. Laita ylös myös kaikki mahdollinen löytymiseen liittyvä, löytöpaikka, ajankohta, löytötilanne (onko kissa esim. juossut keskellä tietä tai aiheuttanut vaara tilanteen, onko kissa antanut kiltisti kiinni vai onko se loukutettu, onko kissa pyörinyt pitkään alueella, onko naapureilta kyselty josko olisi heidän kissa).
Vapaaehtoinen noutaa kissan:
Varmista onko päivystäjä kirjannut jo löytäjäntiedot, jos ei niin kirjoita ylös vastaavat tiedot, kuin yllä ja kirjaa ne rekisteriin palattuasi talolle.
Kissan vastaanottaminen:
Sijoita kissa vapaana olevalle kissan karanteenipaikalle, kysy tarvittaessa ohjetta minne. Laita kissapaikka ensin valmiiksi, hiekkalaatikko, pehmeä alunen, vesikippo. Katso lisäksi kakkalapio ja rikkalapio, paperit kissalle, sekä jokin virikelelu.
Jos kissa tuodaan loukussa ja sen käsiteltävyydestä ei ole varmuutta, päästä se suoraan loukusta häkkiin. Ole varovainen, ettei kissa syöksähdä karkuun. Käytä tarvittaessa suojakäsineitä. Pyydä joku avuksi jos tarpeen. Anna kissan rauhoittua ja tee havaintoja kissan voinnista häkin läpi. Tarjoa ruokaa ja kokeile samalla antaako kissa koskea. Jos mahdollista yritä tarkastaa siru. Kirjaa havainnot rekisteriin. Sirunlukija viedään karanteeniin läpinäkyvässä pussissa toimistosta. Laita pussiin jo toimistossa ja heitä pussi roskiin, kun tuot sirunlukijan ulos karanteenista.
Jos kissa on kesy ja tuodaan/noudetaan talolle kuljetuskopassa. Päästä kissa häkkiin ja tarkasta sen yleiskunto mahdollisimman hyvin, tarkista myös sukupuoli ja lue siru, jos se vain onnistuu. (huom. sirunlukija pussiin) Tee havaintoja kissan käyttäytymisestä. Tarjoa ruokaa. Joskus kesytkin kissat käyttäytyvät pelokkaasti vieraassa paikassa. Mikäli kissan tarkastus ei onnistu, annetaan kissan jäädä rauhoittumaan.
Mikäli kissan lähempi tarkastus ei onnistu sen käytöksestä johtuen, kirjaa tämäkin tieto rekisteriin.
Kissasta ja sen lähtökohdista riippuen sille voi jättää kantokopan suojapesäksi, mikäli tarkempi tarkastus on ollut mahdollista suorittaa. Jos kissaa ei ole pystynyt tarkastamaan, on suojapesän laittamista lykättävä, jotta voimme tarkkailla kunnolla kissan vointia, eikä se piiloudu pesään.
Mikäli kissa on loukkaantunut tai sen yleiskunnossa ja käyttäytymisessä on jotain huolestuttavaa, soita päivystäjälle ja kysy lisäohjeita.
Kissan pennut/pentueet:
Tarkista päivystäjältä onko hän kirjannut kaikki mahdolliset tiedot pentueesta ja sen löytymisestä. Sijoita pentue samaan karanteenihäkkiin. Laita häkki valmiiksi (hiekkalaatikko, pehmeä peti ja suojapesä, sekä leluja). Ota pennut kuljetuskopasta yksitellen! Tarkasta pennun kunto, punnitse pentu, tarkasta mahdolliset ulkoloiset, anna pennulle matolääke tai yhdistelmä loishäätö. Jos on selviä loisia annetaan yhdistelmälääke ja muussa tapauksessa matolääke, kysy tarvittaessa ohjeistusta. Lääkekaapista löytyy lääkkeet sekä tieto, mikä on mikäkin. Villien pentujen kanssa käytä suojakäsineitä, myös pienet pennut purevat lujaa. Pyydä apua, rimpuilevien pentujen hoito ja lääkintä sujuu paljon helpommin kahdelta. Merkitse havainnot ja hoitotoimenpiteet rekisteriin! Mikäli et pysty suorittamaan tarkastusta tai lääkintää, päästä pennut häkkiin ja merkitse myös tämä tieto rekisteriin, sekä ilmoita asiasta päivystäjälle, jotta voimme hälyttää paikalle henkilön, joka voi suorittaa tarkastuksen. Pentujen vointi on syytä tarkistaa pikimmiten, sillä sairaan pennun kunto voi romahtaa nopeasti.
Mikäli kissa on loukkaantunut tai niin huonovointinen,että epäilet sen tarvitsevan eläinlääkärin apua, ota välittömästi yhteys päivystäjään. Päivystäjä järjestää apua paikalle tai sopii kissan viemisestä eläinlääkärille!
Kissojen hoito karanteenissa:
Kissat sijoitetaan talolla aina ensimmäiseksi karanteenihuoneisiin. Löytökissat viettävät karanteenissa vähintään 15vrk, yhdistykselle luovutettuna tulleet kissat voidaan ell toimenpiteiden jälkeen siirtää nopeammin kotiutuspuolelle.
Kissakohtainen seuranta: Jokaisella kissalla on oma kissapaikan numerolla merkitty hoitokori, josta löytyy seurantakansio. Siihen merkitään jokaisessa hoitovuorossa ulostaminen, virtsaaminen ja onko edellinen ruoka syöty. Nämä ovat tärkeitä tietoja kissan hyvinvoinnin kannalta. Merkinnät tehdään + tai – . Lomakkeeseen voi myös merkitä havainnon esim. uloste löysää, osa ruoasta syömättä tms. Tähän kohtaan tulee merkitä myös ”rekisteri”, jos olet tehnyt merkinnän havainnoista rekisteriin. Rekisteriin tulee merkitä tärkeät havainnot, jotka vaikuttavat kissan hoitoon tai saattavat tarvita lisätoimenpiteitä. Jos vaikkapa hoitovuoroa tehdessä havaitset, että kissa ei ole syönyt koko päivänä, se ei ole ulostanut pariin päivään, virtsaamisen kohdalla on toista päivää pelkkää viivaa, kirjaa havainto rekisteriin ja ilmoita asiasta päivystäjälle, jotta lääkintävastaava voi reagoida siihen tarvittavalla tavalla. Kirjaa rekisteriin myös, jos kissan käyttäytymisessä on muuten jotain erikoista, aivastelee, yskii, silmät rähmii, se on apaattinen, raapii tai puree, pelkää ihmistä tai jos arka kissa on ruvennut ottamaan kontaktia ja antaa esim. silittää.
Ruokinta: Kaikille sopivat ruoat löytyvät kunkin tilan hyllystä/kaapista. Mikäli kissalla on erityisruokavalio, siitä on merkintä rekisterissä ja kansiossa. Erityisruoat löytyvät kissan hoitokorista.
Kissat ruokitaan kolme kertaa päivässä. Aamu- ja iltavuorossa märkäruokaa ja päivävuorossa kuivaruokaa. Karanteenissa kissat liikkuvat hyvin vähän joten ruoan määrä tulee olla kohtuullinen (Katso yleiset ruokintaohjeet). Joka vuorossa tarkistetaan myös, että kissan vesi on puhdasta ja sitä on riittävästi.
Kissojen ruokakupit vaihdetaan aina tarvittaessa, samoin juomakuppi. Likaiset kupit kerätään kullekin huoneelle erikseen merkattuun omaan astiaan, joka on syytä ottaa huoneen oven ulkopuolelle tehdessään hoitovuoroa. Pyyhi ruokajäämät kupista kertakäyttörievulla roskikseen. Siistissä kunnossa olevaa ruokakuppia voi käyttää samalla kissalla uudestaan. Likaiset kupit kuljetetaan keräysastiassa suoraan keittiöön ja laitetaan suoraan pesukoneeseen huuhtelematta. Vedet kaadetaan vaihdettaessa karanteenissa olevaan vesijäteastiaan, jonka iltavuoro tyhjentää ja desifioi (iltavuoro tyhjentää lattiakaivoon ja pesee domestoksella ämpärin kansineen sisä- ja ulkopuolelta ja jättää kuivumaan sille tarkoitettuun ämpäriin. Aamuvuoro pesee virkonilla ja vie karanteeniin) Ruokakupeissa voi siirtyä karanteenipuolelta tartuntariski, joten niitä on syytä käsitellä huolella, eikä niitä saa levitellä keittiössä.
Karanteeniyksiön päivittäinen siivous kussakin vuorossa: siivotaan kissan hiekkalaatikko pohjia myöten ja lisätään tarvittaessa puhdasta hiekkaa. Kuivataan mahdolliset vesivahingot. Tarkastetaan pehmikkeet, kopistellaan varovasti niistä irtohiekka ja likaiset tai märät heitetään roskiin ja häkin lattialta lakaistaan hiekat ja puhdistetaan ruokatahrat , sekä lähiympäristöltä (seinältä, ja lattialta esim. ripuli)ja korvataan poistetut petivaatteet puhtailla. Mikäli hiekkalaatikon reunat ovat likaantuneet, kolistellaan hiekka toiseen laitaan ja puhdistetaan laidat nihkeällä rievulla. Tarvittaessa voi vaihtaa koko laatikon, tyhjennä laatikko. Siivotessasi laatikkoa huolehdi, ettei hiekkalapio koske roskista, jonne kerätään kaikkien ulosteet. Älä myöskään nosta roskista kissahäkin sisälle, äläkä nosta hiekkalaatikkoa pois häkistä, ellei se ole siivouksen kannalta aivan välttämätöntä. Mikäli joudut laskemaan tarvikkeita lattialle, puhdista lattia vircon pesulla.
Jokaisella kissalla on paikan numerolla ja nimellä merkitty laatikko siivousvälineille. Näitä siivous välineitä saa käyttää vain kyseiselle kissalle, niitä ei missään tapauksessa saa lainata toiselle kissalle. Hiekkalapion (ulosteen) välityksellä leviää merkittävä määrä loisia ja tauteja ja hiekkalapio on aina pidettävä sille varatussa pienessä laatikossa. Tarvittaessa hiekkalapion voi viedä kylpyhuoneeseen pestäväksi, kun olet pyyhkinyt siitä irtolian kertakäyttörievulla roskiin.
Hoidettuasi kaikki kissat lakaise vielä lattia ja pyyhi pöytä kertakäyttöriepu käyttäen siihen varattua desifioivaa ainetta.
Karanteenitilojen yleiset pinnat siivotaan ja desinfioidaan viikkosiivouksen yhteydessä ja useammin tartuntariskin ollessa korkea, sovittujen henkilöiden toimesta.
TÄRKEITÄ hygienia sääntöjä:
Karanteenitilaan mentäessä vaihdetaan jalkineet. Nämä jalkineet ovat käytössä vain ko. huoneessa, eikä niillä saa liikkua muualle. Tartuntariskin ollessa korkea huoneen ovelta löytyy myös suojatakki tai essu, pisaratartuntojen leviämisen välttämiseksi. Mikäli vain yksi kissoista on sairas, takki voi olla tarkoitettu vain sen kissan hoitoa varten, joten katso ohje ovelta. Hoitaessasi kissoja muista käyttää käsidesiä siirtyessäsi seuraavaan kissaan! Älä nosta käytettyjä ruokakuppeja huoneen pöydälle vaan laita ne suoraan keräysastiaan. Puhtaat ruokakipot voi täyttää pöydällä, muuten ruoka annostellaan suoraan häkkiin. Mikäli joudut poistamaan häkistä pehmikkeitä, laita ne suoraan roskapussiin, älä pöllyttele niitä paljaaltaan ulos huoneesta. Muista käyttää käsidesiä aina kissojen välillä ja huoneesta poistuttaessa.
Kissojen hoito kotiutushuoneissa:
Kotiutushuoneisiin sijoitetaan kissat, jotka ovat siirtyneet yhdistyksen omistukseen ja ovat käyneet eläinlääkärin tarkastuksessa, steriloitu/kastroitu, rokotettu ja sirutettu. Huoneissa on kissaeriöitä, joihin sijoitetaan huoneeseen uutena tulevat, ne, jotka eivät tule toimeen muiden kanssa tai ne, joilla on erityisruokavalio. Kissat, jotka tulevat keskenään toimeen voidaan sijoittaa yhdessä huoneen isompaan tilaan.
Ruoat löytyvät huoneen kaapista ja yleisesti kaikki syövät samaa ruokaa. Mikäli jollain kissalla on erityisruokavalio kaapista löytyy nimellä varustettu kori ja kyseiselle kissalle soveltuva ruoka, sekä merkintä rekisteristä. Kissat hoidetaan kolme kertaa päivässä. Aamu- ja iltavuorossa annetaan märkäruokaa ja päivävuorossa kuivaraksuja.
Kuhunkin hoitovuoroon kuuluu kissojan ruokkiminen, juomakuppien tarkastus, hiekkalaatikoiden putsaus ja huoneen lakaisu tarvittaessa, ainakin hiekkalaatikoiden edustat. Sekä tahrojen poisto. Tarkista myös vesikannunkunto karanteenitilassa ja pese se tarvittaessa kylpyhuoneessa.
Kotiutustiloissa tehdään viikottain siivous, imurointi, lattian ja pintojen pyyhintä nihkeällä. Tähän on vastuutettu sovitut henkilöt, mutta toki sen voi halutessaan suorittaa kuka tahansa vapaaehtoisista, ohjeita noudattaen.
Toimiston takahuone/pentula:
Tähän huoneeseen sijoitetaan kissanpentueet ja emokissat niiden kanssa. Pentulan ohjeistus on sovittu jokaisessa tapauksessa erikseen ja ohjeet löytyvät ovesta.
Eläinten lääkintä:
Mikäli eläimelle on määrätty jotain lääkettä pitää eläinlääkärissä käyttäneen henkilön tehdä kirjaus rekisteriin tästä (Lääkkeen annon syy ja annostus antotapa,sekä kuurin kesto,+ määrännyt ell)Jos lääkintää tulee jatkaa useampana päivänä, sama ihminen tekee siitä seurantalapun hoitokansioon ja merkitsee ensimmäisen antokerran. Seurantalapussa tulee käydä ilmi lääkittävä eläin, lääkkeen nimi, annostus ja antotapa, sekä päivämäärät ja hoitovuoro, jolloin lääke annetaan. Kaikki antopäivämäärät merkitään valmiiksi lappuun. Lääkkeen antanut hoitaja merkitsee lappuun, kun on lääkkeen antanut.
Osa lääkkeistä on eläinkohtaisia ja silloin ne löytyvät omasta hoitokorista. Yhteisesti käytettävät lääkkeet (esim.kipulääke) löytyvät lääkekaapista toimistosta. Lääkekaapin lääkkeitä käytettäessä tulee muistaa, että annosteluun tulee käyttää vain puhdasta ruiskua/lusikkaa ja lääke annetaan eläimelle eri ruiskulla/lusikalla, joka on joko kertakäyttöinen tai säilytetään hoitokorissa, eikä tuoda kyseisen tilan ulkopuolelle. Jos lääke murskataan , murskaa se toimistossa puhtaalla lääkemurskaimella ja vie se puhtaassa ruokakipossa tarvittavaan tilaan.
Mikäli hoitajalla on vaikeuksia antaa lääkettä tai hän on epävarma annostelusta, tulee ottaa yhteys päivystäjään välittömästi saadakseen lisäohjeita tai apua lääkkeen antamiseen.
Hyvinvointivastaava arvioi kunkin kissan kohdalla loishäädön aloituspäivän ja sopivan lääkkeen, huomioiden hoitajien havainnot kissan voinnista.