Lesy jätti oman lausuntonsa uudesta laista

Kuten moni varmasti tietää, vuosia työn alla ollut eläinsuojelulain uudistus on loppusuoralla. Suomen hallitus on antanut esityksensä uudeksi laiksi eläinten hyvinvoinnista, ja lakiesitys on tällä hetkellä lausuntokierroksella.

Monet eläinsuojelujärjestöt ovat kritisoineet lakiesitystä riittämättömyydestä ja rahan edun päästämisestä eläinten hyvinvoinnin ohitse. Usea alkuperäisessä valmistelutyössä mukana ollut ehdotus eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi on tippunut matkalla pois luonnoksista.

Niinpä Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen hallitus päättikin, että Lesykin antaa oman lausuntonsa lakiesityksestä. Koko monisatasivuisen lakiesityksen kommentoinnin sijaan Lesy keskittyi omassa lausunnossaan asioihin, jotka ovat juuri meille tärkeitä. Käytännössä siis lakiesityksen 27 pykälään, jonka otsikko on ”Löytöeläimet”.

Lakiesityksessä ehdotetaan löytöeläinten säilytysajan lyhentämistä 15 vuorokaudesta kymmeneen vuorokauteen, mitä Lesy lausunnossaan vastustaa. Lesyllä säilytysajan jälkeen yhdistykselle jääneille eläimille etsitään uudet kodit, mutta joissakin kunnissa löytöeläimet joita ei säilytysajan puitteissa ole noudettu omaan kotiinsa lopetetaan.

Lakiesityksessä säilytysajan lyhentämistä perustellaan uusilla vaatimuksilla löytöeläinten haltuunottajalle. Lakiesityksen mukaan löytöeläintalojen tulisi tarkastaa onko eläimillä tunnistusmerkintöjä (kuten tunnistesiruja) ja aktiivisesti tiedottaa haltuun otetusta eläimestä. Näillä keinoin Suomen hallituksen mielestä eläimet löytäisivät aiempaa nopeammin kotiinsa. Nurinkurista on, että niin Lesyllä, kuin monissa muissakin löytöeläintalossa, näin on toimittu vapaaehtoisesti jo tähänkin saakka.  Skannaamme jokaisen meille tuodon löytöeläimen tunnistesirun varalta ja tiedotamme löytöeläimistä niin nettisivuillamme, kuin sosiaalisen median kanavissa. Ja silti eläimiä jää runsaasti löytämättä alkuperäiseen kotiinsa, edes 15 vuorokauden säilytysajan jälkeen. Omaan kokemukseemme vedoten Lesy lausunnossaan toteaa lakiesityksessä ehdotettujen keinojen olevan riittämättömiä ja siksi vastustaa säilytysajan lyhentämistä.

Toinen Lesyn lausunnossa tärkeä asia on tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin pakollisuus kaikille kissoille ja koirille. Ajatus oli mukana lain valmistelussa, mutta tähän lausuntokierrokselle lähteneeseen versioon sitä ei ole otettu mukaan. Totta kai tunnistesirun (tai vastaavan) saaminen jokaiselle koiralle ja kissalle Suomessa olisi valtava ponnistus, mutta se olisi toimi, joka aidosti helpottaisi löytöeläinten palaamista alkuperäisiin koteihinsa. Lisäksi rekisteröinti helpottaisi eläinsuojeluviranomaisten työtä, kun jokaiselle eläimelle olisi mahdollista jäljittää eläimen hyvinvoinnista vastuussa oleva omistaja. Kissojen pakollinen rekisteröinti todennäköisesti myös nostaisi kissan arvostusta yhteiskunnassamme ja siten vähentäisi kissojen hylkäämisiä ja kissapopulaatioiden syntyä. Eikä siruttaminen ja rekisteröinti lopulta kovin kallista ole: jokainen Lesyltä uuteen kotiin lähtenyt kissa on tähänkin saakka sirutettu ja merkitty Turvasiru-rekisteriin.

Edellä mainittujen pääasioiden lisäksi Lesy toivoi lausunnossaan muutamia muitakin uudistuksia, jotka mm. ehkäisisivät kissapopulaatioiden syntyä.

Lesyn lausunto, kuten kaikki muutkin palveluun jätetyt lausunnot, on kokonaisuudessaan luettavissa lausuntopalvelu.fi –palvelussa.

Niina

 

puheenjohtaja@lesy.fi